LV
RU

Don't worry* jeb neskumstiet, kolēģi!

Don't worry*  jeb neskumstiet, kolēģi!

Šokolāde ir vispopulārākais našķis pasaulē, turklāt lieliski atbrīvo no stresa un depresijas!

Visus cilvēkus reizēm māc skumjas, tomēr tās nevar uzskatīt par slimību. Personīgās dzīves problēmas, materiālās grūtības, konflikti darbavietā, laikus nenokārtoti eksāmeni un daudz citu iemeslu rada situācijas, kad esam spiesti meklēt metodes, kā padzīt drūmās domas un uzlabot garastāvokli.


Taču aptuveni ceturtā daļa cilvēku Eiropā cieš no trauksmes simptomiem un vieglākas formas depresijas. Psiholoģisku diskomfortu izjūt arī veselie, kas ir diezgan jūtīgi no dabas, cilvēki ar vāju veģetatīvo nervu sistēmu, hormonālo izmaiņu māktie un citi. Depresija ir ne tikai medicīniska, bet arī svarīga sociāla problēma, jo ietekmē attiecības ģimenē, sekmes mācībās, darba spējas.

Kurš gan nezina, cik ļoti reizēm kārojas apēst šokolādes gabaliņu! Nekas nenoņem stresu un depresiju labāk par to – šai ziņā šokolādei starp pārtikas produktiem nav konkurentu. Šokolāde galvas smadzenēs veicina endorfīna (viela ar morfīnam līdzīgu pacilājošu iedarbību) veidošanos. Tikai 30-40 gramu šokolādes vai ēdamkarote kakao stabilizē asinsspiedienu, pozitīvi ietekmē insulīnu sintezējošo šūnu darbību. Pateicoties bioloģiski aktīvajām vielām fl avonoīdiem, šokolāde uzlabo nervu sistēmas un ādas šūnu funkcijas, mazina infarkta un insulta risku. Pēc amerikāņu žurnāla N. Engl. J. Med. datiem, jo vairāk valstī patērē šokolādi, jo lielāks ir Nobela prēmijas laureātu skaits!

Latvijas Inovatīvo biomedicīnas tehnoloģiju institūta zinātnieki ilgstošu pētījumu rezultātā ir izstrādājuši tumšo šokolādi, kas uzlabo nervu sistēmas funkcijas un garīgo veselību. Institūta vadītājs Dmitrijs Babarikins atzīst, ka produkta izstrādē lielākās grūtības sagādāja ingredientu devu izvēle un tehnoloģiskās problēmas. Ar augu ekstraktu palīdzību ir izdevies pastiprināt šokolādes dabiskās spējas aizsargāt organismu no stresa negatīvajām sekām un mazināt depresiju. Šajos nolūkos šokolādes DONT WORRY! receptūrā iekļauti augu ekstrakti ar adaptogēnu iedarbību un spēju noņemt depresiju, uzlabot garastāvokli. Augi adaptogēni palielina acu tīklenes jutību pret gaismu, tā uzlabojot redzi. Šo augu bioloģiski aktīvās vielas nodrošina organisma aizsardzību pret negatīvo faktoru ietekmi un veicina pielāgošanos iekšējās un ārējās vides izmaiņām. Adaptogēnu bioloģiskie efekti tiek “pašu limitēti”, proti: jo organismam ir lielāka vajadzība pēc tiem, jo stiprāks efekts attīstās, jo mazāka vajadzība – jo vājāks efekts. Tādēļ šokolāde DONT WORRY! īpaši iedarbojas nomāktības gadījumā. Jaunais produkts sevišķi ieteicams jauniešiem un biroju darbiniekiem. Augstskolu studenti, kas piedalījās šokolādes DONT WORRY! novērtēšanā, tai izdomāja moto: APĒD SAVU DEPRESIJU!

*Nesatraucies!

 
JAUNS PRODUKTS / ĪPAŠIE PIEDĀVĀJUMI
Aija:
Mans paziņa ir pārdzīvojis sirds infarktu, bet neko nav jutis. To, ka ir bijis infarkts ir uzzinājis pēc krietna laika. Kā rīkoties šādam cilvēkam, kuram pēc pārciesta sirds infarkta, kuru pats nav jutis, pašsajūta ir normāla. Vai būtu jāveic kādi papildus izmeklējumi? Vai profilaktiskos nolūkos būtu jāsāk lietot kādi medikamenti? Aija
Oļegs Orlovs - kardiologs
Ir gadījumi, ka cilvēks ir pārcietis miokarda infarktu, bet pats par to nemaz nezin vai to neatceras. Gadās, ka miokarda infarkts ir nomaskēts ar citu problēmu (mugurkaula slimība, žultsakmeņu slimības un citas). Pilnīgi nemanāms miokarda infarkts ir iespējams pacientam ar cukura diabētu. Pirmās aizdomas par iespējami pārciestu miokarda infarktu var būt veicot EKG (elektrokardiogrāfijas) izmeklējumu. Tad tiek indicēts EHO (vizuāla ultraskaņas diagnostika) izmeklējums un VEM (veloergometrijas tests sirds elektriskas aktivitātes diagnostikai). Pēc šiem izmeklējumiem var ar ļoti lielu pārliecību pateikt, vai pacientam jau ir pārciests miokarda infarkts, vai arī pacientam ir potenciāli augsts miokarda infarksta risks. Pēc tam kardiologs runās ar pacientu jau par citu invazīvo diagnostiku.