LV
RU

Granātābols

Granātābols

Granatum – no latīņu val. ‘graudains (ābols)’
„Vai gribi granātābolu?” – „Nē, paldies.” –
„Bet ja es tev to notīrīšu?” –
„Nu tad gan labprāt!”



Skaists, gards un viens no visveselīgākajiem augļiem!

• Granātkoki aug Vidusjūras piekrastē. Ir vairāk nekā desmit šķirņu. Augļi ir 300-600 g lieli, atšķiras pēc garšas un krāsas.

• No viena koka iegūst 50-60 kg augļu.

• Vienā auglī ir ap 700 sēkliņu, kas atdalītas ar plānu membrānu.

• Bagāts ar K, C, B9 un B6 vitamīniem un minerālvielām (kālijs, varš, fosfors, dzelzs, jods, kalcijs, silīcijs). Satur 15 aminoskābes, no kurām piecas neaizstājamas, un ellagskābi, kas ir antioksidants, neitralizē brīvos radikāļus. • 100 gramos augļa ir 72 kilokalorijas.

• Granātābolu sezona – no septembra līdz februārim.

• Saldētus var uzglabāt divus mēnešus.

Kā izvēlēties granātābolu?

• Ja auglis ir smagāks, nekā izskatās, tad tas būs sulīgs.

• Mizai jābūt sausai, bez plankumiem, neiespiestai, caur to var sataustīt sēkliņas.

• Krāsa atkarīga no šķirnes, nevis no gatavības pakāpes.

• Granātābolu pārgriež uz pusēm un, turot rokā ar griezuma vietu uz leju, ar karoti sit pa augli – un sēklas izbirst ārā. Vai – nogriež virsu, iegriež mizu un sadala daivās.

• Sulas ieguvei augli novieto uz cietas virsmas un, uzspiežot ar plaukstu, ripina to tik ilgi, kamēr vairs nav dzirdama sēklu knakšķēšana. Tad mizā izgriež caurumiņu un sulu iztecina. To var dzert arī no augļa.

• Izmanto zupās, salātos, pamatēdienos, mērcēs, desertos, saldējumos; ēd svaigu, gatavo ievārījumu, pastilas, sīrupu, dzērienus, vīnus.

• Uztura speciālisti iesaka sēkliņas pievienot salātiem kā veselīgu piedevu.

• Feniķieši ticēja, ka pirmo granātkoku iestādījusi mīlas un skaistuma, auglības un dzīvības dieviete Afrodīte. • Granātābolu uzskata par auglības un ilga mūža simbolu.

• Azerbaidžānā ik gadu 26. oktobrī svin granātābolu ražas svētkus. Šajā laikā notiek tirdziņi, izstādes un degustācijas.

Tēja labsajūtai

• Sarīvē vai sasmalcina ar nazi ingvera gabaliņu un termosā aplej ar tasi verdoša ūdens. Atstāj uz piecām minūtēm ievilkties.

• 2 ēdamkarotes granātābola sēkliņu aplej ar tasi karsta ūdens un ar karoti viegli saspaida. Nokāš. Pēc garšas pievieno ingvera uzlējumu, ja vēlas, arī kanēli un/vai medu.

• Ziemā šāds karsts dzēriens noteikti atspirdzinās.
 
JAUNS PRODUKTS / ĪPAŠIE PIEDĀVĀJUMI
Aija:
Mans paziņa ir pārdzīvojis sirds infarktu, bet neko nav jutis. To, ka ir bijis infarkts ir uzzinājis pēc krietna laika. Kā rīkoties šādam cilvēkam, kuram pēc pārciesta sirds infarkta, kuru pats nav jutis, pašsajūta ir normāla. Vai būtu jāveic kādi papildus izmeklējumi? Vai profilaktiskos nolūkos būtu jāsāk lietot kādi medikamenti? Aija
Oļegs Orlovs - kardiologs
Ir gadījumi, ka cilvēks ir pārcietis miokarda infarktu, bet pats par to nemaz nezin vai to neatceras. Gadās, ka miokarda infarkts ir nomaskēts ar citu problēmu (mugurkaula slimība, žultsakmeņu slimības un citas). Pilnīgi nemanāms miokarda infarkts ir iespējams pacientam ar cukura diabētu. Pirmās aizdomas par iespējami pārciestu miokarda infarktu var būt veicot EKG (elektrokardiogrāfijas) izmeklējumu. Tad tiek indicēts EHO (vizuāla ultraskaņas diagnostika) izmeklējums un VEM (veloergometrijas tests sirds elektriskas aktivitātes diagnostikai). Pēc šiem izmeklējumiem var ar ļoti lielu pārliecību pateikt, vai pacientam jau ir pārciests miokarda infarkts, vai arī pacientam ir potenciāli augsts miokarda infarksta risks. Pēc tam kardiologs runās ar pacientu jau par citu invazīvo diagnostiku.