LV
RU

Janvārim - selerijas

Janvārim - selerijas
  • Trīs vienā – aromātiskas lapas, kraukšķīgi kāti un sakne. Šos trīs atsevišķos garšaugus, kas satur ap 40 aromātisku vielu, vieno kopīgs nosaukums – selerijas.

  • Gan lapās, gan kātos, gan sakņu bumbuļos ir liels minerālvielu daudzums un laba to attiecība. Piemēram, 100 gramu seleriju satur gandrīz 400 mg kālija sāļu. Selerijas ir vērtīgs arī dzelzs un magnija avots.

  • Satur C un B grupas vitamīnus, kā arī karotīnu.

  • Sastāvā esošais kumarīns aktivizē baltos asinsķermenīšus un aizsargā šūnas no ļaundabīgiem veidojumiem. 

  • Ēteriskās eļļas sastāvā ir terpēns – nepiesātināts gaistošs ogļūdeņradis, tāpēc selerijas, sevišķi to sula, ieteicama urīnpūšļa un nieru darbības uzlabošanai, nieru infekcijas, artrīta un bronhīta ārstēšanā. 

  • Ājurvēdas medicīnā selerijas izmanto saaukstēšanās, tūsku, gremošanas problēmu, aknu atveseļošanai, sirds un asinsvadu slimību profilaksei (selerijas pazemina asinsspiedienu, jo atslābina muskuļus ap artērijām), nervu stiprināšanai, labam miegam, garīgā darba spēju paaugstināšanai. 

  • 100 gramu seleriju satur tikai 27 kalorijas. 

  • Ārīgi seleriju sakņu vai lapu novārījumu izmanto strutojošu brūču dziedēšanai. 


Pildīti seleriju kāti


Kātus sagriež 10-15 cm lielos gabaliņos. Pildījumam izmanto svaigo sieru vai biezpienu, kas aizdarīts ar saldo vai skābo krējumu, saspiestu ķiploku vai garšaugiem. Pārkaisa ar sakapātiem lociņiem un dillēm un pilda sagrieztajos kātiņos.

Pildīta selerijas sakne

Sakni nedaudz izgrebj un viegli apvāra. Izgrebto saknes daļu sasmalcina un apcep kopā ar sakapātiem sīpoliem. Pievieno nedaudz balzametiķi, sāli un piparus. Iemaisa vārītas gaļas vai cepeša gabaliņus un pilda novārītajā saknē. Pārkaisa ar rīvētu sieru un 15-20 minūtes cep krāsnī.

Selerijas sakne ar gailenēm

Olīveļļā un sviestā (1:1 – šāds maisījums nodrošina vienmērīgu cepšanās temperatūru) apcep gabaliņos sagrieztu selerijas sakni. Pieliek divas šalotes (sīpoliņus sagriež gredzenos), sakapātu ķiploku, sāli un piparus. Iemaisa svaigas vai konservētas gailenes. Pievieno svaigu vai kaltētu timiānu. Rupjmaizes šķēles no abām pusēm apslaka ar olīveļļu un apcep uz grilpannas. Uz maizes liek sēņu un seleriju masu. Pārkaisa ar sasmalcinātiem lociņiem vai oregano.

Seleriju salāti

Smalki sagriež seleriju kātus, skābenu ābolu un seleriju zaļumus. Pārslaka ar citrona vai laima sulu un olīveļļu.
 
JAUNS PRODUKTS / ĪPAŠIE PIEDĀVĀJUMI
Aija:
Mans paziņa ir pārdzīvojis sirds infarktu, bet neko nav jutis. To, ka ir bijis infarkts ir uzzinājis pēc krietna laika. Kā rīkoties šādam cilvēkam, kuram pēc pārciesta sirds infarkta, kuru pats nav jutis, pašsajūta ir normāla. Vai būtu jāveic kādi papildus izmeklējumi? Vai profilaktiskos nolūkos būtu jāsāk lietot kādi medikamenti? Aija
Oļegs Orlovs - kardiologs
Ir gadījumi, ka cilvēks ir pārcietis miokarda infarktu, bet pats par to nemaz nezin vai to neatceras. Gadās, ka miokarda infarkts ir nomaskēts ar citu problēmu (mugurkaula slimība, žultsakmeņu slimības un citas). Pilnīgi nemanāms miokarda infarkts ir iespējams pacientam ar cukura diabētu. Pirmās aizdomas par iespējami pārciestu miokarda infarktu var būt veicot EKG (elektrokardiogrāfijas) izmeklējumu. Tad tiek indicēts EHO (vizuāla ultraskaņas diagnostika) izmeklējums un VEM (veloergometrijas tests sirds elektriskas aktivitātes diagnostikai). Pēc šiem izmeklējumiem var ar ļoti lielu pārliecību pateikt, vai pacientam jau ir pārciests miokarda infarkts, vai arī pacientam ir potenciāli augsts miokarda infarksta risks. Pēc tam kardiologs runās ar pacientu jau par citu invazīvo diagnostiku.