Uzturs dziedē!
Jauna dzīve – no šodienas!
Ēdiens ir ne tikai nepieciešamība, bet arī patīkamas sajūtas, turpretim neregulāras ēdienreizes, nevērīgi izraudzīta pārtika un nepilnvērtīgs uzturs var izraisīt gremošanas trakta un vispār veselības problēmas. Tas it kā ir labi zināms un saprotams, tomēr ikdienā ne vienmēr ievērojam, aizbildināmies ar laika trūkumu un neatliekamiem darbiem un atļaujamies pazoboties dzejnieka vārdiem, ka „vēders – dievs visaugstākais”, lepni piebilstot: „Uz mani tas neattiecas!”, taču vienīgā, parasti arī bagātīgā ēdienreize ir vakarā pirms miega... Protams, ik pa laikam apņemamies sākt „jaunu dzīvi”, tomēr visbiežāk tas diemžēl piemirstas. Mainīt savus paradumus nemaz nav sarežģīti! Lūk, trīs vaļi, uz ko balstās veselīgs uzturs!
Pirmkārt, tikai daudzveidīga ēdienkarte nodrošina organismu ar nepieciešamajiem vitamīniem, mikroelementiem, olbaltumvielām un taukskābēm jeb, citiem vārdiem, ar enerģiju un labu pašsajūtu.
Otrkārt, ikdienas uzturam jābūt sabalansētam: 55–60 procenti ogļhidrātu (graudaugi, dārzeņi, augļi u.c.), 10–15 procenti olbaltumvielu (gaļa, zivis u.c.) un 25–30 procenti tauku.
Treškārt, dienā nepieciešamas trīs līdz piecas ēdienreizes. Uzturvielām bagāta maltīte no rīta dod enerģiju visai dienai, pusdienas jāietur apjomīgākas, bet 1–2 stundas pirms naktsmiera nav ieteicams apgrūtināt gremošanas traktu, lai netiktu traucēts miegs.
Domā, ko ēd!
Svarīgi pievērst uzmanību ēdienu tauku saturam un apzināti izvēlēties veselīgus produktus. Viens no riska faktoriem saslimšanai ar sirds un asinsvadu slimībām ir augsts holesterīna līmenis asinīs, jo izraisa artēriju sašaurināšanos, tāpēc jāierobežo vai jāatsakās no produktiem, kam ir augsts piesātināto taukskābju vai holesterīna saturs – dzīvnieku valsts produkti (piemēram, gaļas izstrādājumi, subprodukti, treknie sieri, olas dzeltenums, trekni piena produkti u.c.).
Nopietnas sirds un asinsvadu problēmas var radīt paaugstināts tauku līmenis asinīs. Piesātinātās taukskābes satur, piemēram, trekna gaļa, fritēti kartupeļi, čipsi, kausētie sieri, kokosrieksti un zemesrieksti. Organisms nespēj šķīdināt arī transtaukskābes, kas rodas, ļoti augstā temperatūrā ražojot augu eļļas un taukus cepšanai un fritēšanai (piemēram, palmu eļļa), tādēļ tās nogulsnējas asinsvados. Turpretim mononepiesātinātās un polinepiesātinātās taukskābes pazemina sliktā holesterīna daudzumu asinīs. Labās taukskābes satur, piemēram, treknās jūras zivis, olīvu, rapšu, kaņepju, saulespuķu eļļa.
Arī paaugstinātu asinsspiedienu palīdz pazemināt izmaiņas uzturā. Noteikti jāsamazina sāls patēriņš – dienā nevajadzētu lietot vairāk kā piecus gramus jeb vienu tējkaroti sāls, bet būtiska piebilde – tā saucamais „slēptais sāls” ir maizē, sierā, gaļas izstrādājumos u.c. Ar taukiem un olbaltumvielām bagāts ēdiens, pārmērīga cukura un alkohola lietošana izjauc arī dabisko baktēriju līdzsvaru, turpretim šķiedrvielām bagāts uzturs (pākšaugi, sēnes, augļi, ogas, graudaugu produkti, piemēram, auzu pārslas, kviešu klijas, pilngraudu maize u.c.) veicina gremošanu, kavē cukuru un tauku uzsūkšanos un rada arī sāta sajūtu.
! Lai liekās kalorijas nepārvērstos taukaudos un neveicinātu aptaukošanos, svarīgi nepārēsties un regulāri nodarboties ar fiziskām aktivitātēm.
EKSPERTI
Uzdot jautājumu
|
Uzdot jautājumu
|
Uzdot jautājumu
|
JAUNĀKĀ EKSPERTU ATBILDE
Aija:
Mans paziņa ir pārdzīvojis sirds infarktu, bet neko nav jutis. To, ka ir bijis infarkts ir uzzinājis pēc krietna laika. Kā rīkoties šādam cilvēkam, kuram pēc pārciesta sirds infarkta, kuru pats nav jutis, pašsajūta ir normāla. Vai būtu jāveic kādi papildus izmeklējumi? Vai profilaktiskos nolūkos būtu jāsāk lietot kādi medikamenti? Aija
Mans paziņa ir pārdzīvojis sirds infarktu, bet neko nav jutis. To, ka ir bijis infarkts ir uzzinājis pēc krietna laika. Kā rīkoties šādam cilvēkam, kuram pēc pārciesta sirds infarkta, kuru pats nav jutis, pašsajūta ir normāla. Vai būtu jāveic kādi papildus izmeklējumi? Vai profilaktiskos nolūkos būtu jāsāk lietot kādi medikamenti? Aija
Oļegs Orlovs - kardiologs
Ir gadījumi, ka cilvēks ir pārcietis miokarda infarktu, bet pats par to nemaz nezin vai to neatceras. Gadās, ka miokarda infarkts ir nomaskēts ar citu problēmu (mugurkaula slimība, žultsakmeņu slimības un citas). Pilnīgi nemanāms miokarda infarkts ir iespējams pacientam ar cukura diabētu. Pirmās aizdomas par iespējami pārciestu miokarda infarktu var būt veicot EKG (elektrokardiogrāfijas) izmeklējumu. Tad tiek indicēts EHO (vizuāla ultraskaņas diagnostika) izmeklējums un VEM (veloergometrijas tests sirds elektriskas aktivitātes diagnostikai). Pēc šiem izmeklējumiem var ar ļoti lielu pārliecību pateikt, vai pacientam jau ir pārciests miokarda infarkts, vai arī pacientam ir potenciāli augsts miokarda infarksta risks. Pēc tam kardiologs runās ar pacientu jau par citu invazīvo diagnostiku.
Ir gadījumi, ka cilvēks ir pārcietis miokarda infarktu, bet pats par to nemaz nezin vai to neatceras. Gadās, ka miokarda infarkts ir nomaskēts ar citu problēmu (mugurkaula slimība, žultsakmeņu slimības un citas). Pilnīgi nemanāms miokarda infarkts ir iespējams pacientam ar cukura diabētu. Pirmās aizdomas par iespējami pārciestu miokarda infarktu var būt veicot EKG (elektrokardiogrāfijas) izmeklējumu. Tad tiek indicēts EHO (vizuāla ultraskaņas diagnostika) izmeklējums un VEM (veloergometrijas tests sirds elektriskas aktivitātes diagnostikai). Pēc šiem izmeklējumiem var ar ļoti lielu pārliecību pateikt, vai pacientam jau ir pārciests miokarda infarkts, vai arī pacientam ir potenciāli augsts miokarda infarksta risks. Pēc tam kardiologs runās ar pacientu jau par citu invazīvo diagnostiku.
POPULĀRĀKIE RAKSTI